Kontakta mig

Rikstens friluftsstad ingår i Tullinges vattenskyddsområde

Rikstens friluftsstad ingår i Tullinges vattenskyddsområde

Rikstens friluftsstad ingår i Tullinges vattenskyddsområde, yttre skyddzon. Vatten och avlopp är för oss kanske det mest självklara i våra hushåll. För att det ska finnas bra vatten måste vi skydda våra vattentäkter, dvs källan till dricksvattnet. Vattenskyddsområden inrättas därför med regler om hur vattnet som rinner ner i marken inom dessa områden ska skyddas mot föroreningar. 

Viktigt att tänka på när du befinner dig i ett vattenskyddsområde

 • Om du använder växtnäringsämnen i trädgården, tänk på att inte använda för mycket. Använd doseringsanvisningen på förpackningen.
 • Undvik att använda kemiska bekämpningsmedel hemma i trädgården. Bekämpningsmedel innehåller gifter som riskerar att förorena vattnet. Använd hellre såpvatten för att bli kvitt skadeinsekterna.
 • Tvätta helst bilen i en biltvätt (eller gör-det-själv-hall). Om du står på uppfarten eller vägen rinner smutsvattnet ut i närmaste vattendrag Om du i stället står på gräsmattan riskerar vattnet med sina föroreningar att hamna i grundvattnet.
 • Om du byter olja eller glykol på bilen måste allt spill samlas upp i en tät behållare, så att inget hamnar i grundvattnet.
 • Salta helst inte vägar och uppfarter på vintern, saltet kan påverka vattenkvaliteten och fräter på avloppsledningarna. Använd sand istället.
 • Innan du tänker anlägga jord/ bergvärme ta kontakt med miljöoch hälsoskyddsnämnden för att få reda på vad som gäller i ditt område.
  Riktlinjer för jord/bergvärme skiljer sig i de olika vattenskyddsområdena.
 • Du får göra mindre grävningsarbeten på din tomt, men vid större schaktarbeten måste du ha tillstånd från miljö- och hälsoskyddsnämnden.
 • Du sparar på både vatten och pengar om du vattnar i trädgården med regnvatten istället för vanligt kranvatten.

 • Ta del av de regler som gäller för Tullinge Rikstens friluftsstad gällande vattenskyddsområde via Botkyrka Kommun hemsida.

 

 

Uppdaterad 2023-02-27

Kontakt

Riksten Friluftsstad AB

Kanslivägen 29
146 37 Tullinge

Telefon: 08-449 95 30

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riksten Friluftsstad AB är ett helägt dotterbolag till Peab Sverige AB. 

 Cookiepolicy         Personuppgiftshantering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange namn

Ange korrekt e-postadress

Invalid Input