Kontakta mig

Biograf Sländan i Rikstens friluftsstad

 

Biograf Sländan i Riksten - Modern bio i nostalgisk fattning

Svenska filmhistoriker brukar säga att biografdöden startade på 1950-talet. Under biografernas guldålder från 1920-talet öppnade det biografer i varje stadsdel, bara i Tullinge lär det ha funnits tre stycken.
Men från slutet av 1950-talet började de små biograferna i rask takt läggas ner, och idag finns det nästan bara större filmpalats kvar.
Det är därför som den helt nyöppnade lilla Biograf Sländan i Rikstens friluftsstad inte bara är en upplevelse för alla som bor här – den är nästan ett unikum i Sverige, eftersom det är extremt ovanligt att en ny biografsalong ser dagens ljus.

Men det var egentligen inte meningen att det skulle bli en biograf. Göran Hesselgren och hans fru Ingegerd tänkte egentligen bara att man skulle kunna ha ett litet museum med möjlighet att visa lite film i den militärens gamla undervisningslokal som fanns i den gamla Stridsledningsskolan som de tagit över i Tullinge.

- Men när vi väl skaffat en digitalprojektor kom vi på att om vi bara ordnade bra ljud skulle vi ju ha en komplett biografsalong, berättar Göran.

Idag har salongen 62 platser, en digitalprojektor och en ljudanläggning som till och med är godkänd av filmbolagen i Hollywood.
Ingegerd och Göran har gjort det mesta av arbetet själva och hittat mestadels av inredningen på nedstängda biosalonger samt olika loppisar och marknader. Dessutom håller en museeidel med gamla biografprylar som Göran samlat på i många år, att ta form.

- Att vi gjort allt själva har gjort att det har tagit lite längre tid. Men annars hade det blivit alltför dyrt, säger Ingegerd.

Ett år senare, februari 2015 kunde biografen slutligen öppnas i Rikstens friluftsstad, och den har verkligen blivit varmt välkomnad av de boende.

- Vissa föräldrar kommer och lämnar av barnen och gör något annat under tiden sen plockar dom bara upp dem när bion är klar, skrattar Göran.
- Vi har till och med redan några stammisar, som ringer och vill boka samma platser som dem brukar ha, fyller Ingegerd i.

Biograf Sländan är en av Sveriges få helt privatägda biografer som drivs helt och hållet av privatpersoner. Men Göran och Ingegerd har fler idéer för biografen och den gamla stridsledningsskolan.

- Vi har också planer om att barn ska kunna ha sina födelsedagskalas här. Då får man först gå och kolla på en film. Efter det kan man fortsätta kalaset i en av våra andra lokaler som är perfekt för barnkalas, förklarar Göran.

Framtidsplanerna är att det tillslut ska bli ett sorts kulturhus för dem boende i Tullinge och Rikstens friluftsstad.

- Vårt mål är att det här utvecklas och bli en trivsam träffklubb för alla boende där man kan hänga och göra allt möjligt, från konferenser och mässor till konserter. Och självklart bio, säger Göran.

För öppettider adress och hemsida klicka här..

 

Text och bild: Klara Björk

Publicerad 2015-05

Kontakt

Riksten Friluftsstad AB

Kanslivägen 29
146 37 Tullinge

Telefon: 08-449 95 30

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riksten Friluftsstad AB är ett helägt dotterbolag till Peab Sverige AB. 

 Cookiepolicy         Personuppgiftshantering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange namn

Ange korrekt e-postadress

Invalid Input