Kontakta mig

Familjevisning utgrävning i Rikstens friluftsstad

Riksten – där forntid och framtid möts

Härom kvällen (25 sept. 2018) trotsade ett 60-tal Rikstenbor kylan och blåsten för att göra en tidsresa tillbaka till stenåldern. Det var dags för familjevisning av utgrävningen vid Naturvägen!

Här i Rikstens friluftsstad gräver Societas Archaeologica Upsaliensis (SAU) ut en boplats från stenåldern. Anledningen till undersökningen är att Riksten Friluftsstad AB planerar att bygga bostäder här.

I Sverige är det lag på att en fornlämning måste undersökas innan den kan tas bort. Det är alltid exploatören som bekostar själva utgrävningen, i detta fall är det Riksten Friluftsstad AB. Nybyggen är en fantastisk chans för arkeologerna att få reda på mer om forntiden!

Säljägare i Riksten

01 Slagen kvarts reportege utgravning Riksten 703px

De första säljägarna kom till Riksten för omkring 7000 år sedan, under jägarstenåldern. Då låg boplatsen på en sandstrand vid havet. Spåren efter dessa första invånare i Riksten är avslag av kvarts, en vit sten som kunde användas till allt från knivar till skrapor och pilspetsar.

 

De flesta fynden är från bondestenåldern

Spännande historia berättas om utgrävningen i Rikstens friluftsstad

De allra flesta fynden verkar dock vara mellan 4000–5000 år gamla, från den tid som kallas för ”bondestenåldern”. Då låg boplatsen en bit ifrån havet, på grund av landhöjningen. Den stora gruppen delades in i tre mindre och visades runt av arkeologerna Lars Sundström, Sofia Prata och Kristina Ekero Eriksson.

Yxverkstad

Vi stannade bland annat till vid en gammal yxverkstad. För flera tusen år sedan satt någon eller några här och tillverkade yxor av grönsten. Med en knacksten slog man på ett större stenstycke, och på så sätt formades yxorna. Ibland slog man fel och yxan gick sönder. Arkeologerna har hittat flera misslyckade yxor, knackstenar och avslag av sten. Men även en mejsel som efter alla dessa år fortfarande är vass och helt perfekt! Flera fynd av slipstenar av sandsten visar att man slipat stenverktygen så de blivit släta och fina.

 fynd utgravning riksten 703px

Yxtillverkarna har uppenbarligen suttit och smaskat på hasselnötter. Här hittades en mängd hasselnötsskal som bevarats under alla dessa tusentals år, tack vare att de blivit brända.

05 Keramikskarva reportage utgravning Riksten 703px

En liten bit från yxverkstaden fick besökarna se spåren efter ett omkring 4000 år gammalt hus. Det har troligtvis varit tolv meter långt och sex meter brett. I ena änden syns tydliga spår efter en eldstad. I huset har mängder med keramikskärvor påträffats som är från senneolitisk tid, slutet av bondestenåldern. Att finna så mycket keramik från just den här perioden av vår förhistoria är en smärre sensation.

 

Ett mysterium

 06 skarvstensflak fynd rikstens friluftsstad 703

Högre upp i backen har arkeologerna undersökt flera runda flak av skörbränd sten, stenar som på grund av upphettning blivit vassa och kantiga. Från början fanns misstankar om att de kunde markera gravar, men några sådana har inte hittats. Anläggningarna är ett mysterium! Under ett av stenflaken syntes en eldstad. Men varför har man spritt ut den skörbrända stenen på marken? Ingen vet.

Fynd från stridsyxetid

Intill dessa stenflak har arkeologerna funnit en grop med spännande innehåll. Här låg en lårbensformad slipsten, brända djurben, keramik och en flintspets. Fynden är från en period under stenåldern som kallas stridsyxetid, och därmed är de ungefär 4 500 år gamla. Osteologerna, benexperterna, har ännu inte analyserat benen klart. Redan nu kan de dock se att det rör sig om ett större gräsätande djur, kanske en ko dessutom ett får eller en get.

Visning stenyxor utgravning Rikstens friluftsstad 703x403

Inte bara en rundtur på boplatsområdet stod på programmet denna kväll. Besökarna fick också titta på nyupptäckta fynd, bland annat keramik, djurben, ofärdiga yxor och verktyg av flinta. 

ICA Riksten nara bjuder pa mellis

Lars Avermalm från Riksten Friluftsstad AB svarade på frågor om det kommande bostadsbygget i området och Peter Fehn från ICA Nära i Riksten bjöd på mellanmål efter visningen.

Vi tackar alla glada och nyfikna gäster för besöket, denna kväll då forntid och framtid möttes i Riksten!

Skibent: Kristina Ekero Eriksson. Foto: Kristina Ekero Eriksson samt Louise Yourstone Tegborg.

 

Se fler bilder från visningen

 

Riksten i Media - Stenåldern was here

Läs ett tidigare reportage, 22 september 2018, från Botkyrka direkt, Södra sidan 

 

Arkeologerna sållar jord

 

 Arkeologerna från SAU sållar jord som de grävt fram ur spännande anläggningar på boplatsen. På så sätt kan riktigt små fynd upptäckas.

 

Kontakt

Riksten Friluftsstad AB

Kanslivägen 29
146 37 Tullinge

Telefon: 08-449 95 30

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riksten Friluftsstad AB är ett helägt dotterbolag till Peab Sverige AB. 

 Cookiepolicy         Personuppgiftshantering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange namn

Ange korrekt e-postadress

Invalid Input